Sanatorium Annenskiye vody, terytorium Chabarowska. Leczenie, recenzje

Sanatorium Annenskie Vody w Kraju Chabarowskim, Rosja - Opinie i leczenie

O tym, że w tajdze nad brzegiem rzeki Amur biją gorące źródła, które pomagają w leczeniu wielu chorób, lokalni mieszkańcy Gilyak wiedzieli od dawna, kładąc legendę o uzdrowieniu dziewczynki o imieniu Anna. Już w 1866 r. w małej wiosce Annenskiye Vody otwarto klinikę hydroterapii, w której żołnierze i oficerowie Amurskiego Okręgu Wojskowego poprawiali swoje zdrowie.

Źródło Annensky stało się pierwszym odkrytym i zbadanym złożem wody mineralnej na Dalekim Wschodzie. Obecnie sanatorium Annenskiye Vody przyjmuje do 3000 mieszkańców regionu na rehabilitację w ciągu roku.

Lokalizacja, jak się tam dostać

Sanatorium znajduje się w pobliżu miejscowości Susanino, a najbliższe miasto Nikołajewsk nad Amurem oddalone jest o 120 km. Uzdrowisko oddalone jest o 800 km od stolicy regionu Chabarowska.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

Sanatorium Annenskiye Vody, terytorium Chabarowska

Urlopowicze zauważają, że podróż do sanatorium zajmuje dużo czasu.

Przejazd minibusem można zamówić u prywatnych przedsiębiorców współpracujących z sanatorium:

Nazwa przewoźnika Telefon
Vostok Express 8 (962) 229-99-55, 8 (924) 115-55-22
Idealny 8 (924) 229-58-60, 8 (962) 222-32-00
Profesjonalny 8 (924) 214-58-10, 8 (909) 800-12-12
Luksusowa taksówka 8 (924) 307-12-78, 8 (962) 228-12-78
5 gwiazdek 8 (924) 104-75-50

Aby dostać się do sanatorium z Chabarowska, można skorzystać z połączenia lotniczego. Samoloty H-469 latają z Chabarowska na lotnisko Bogorodskoje 2 razy w tygodniu przez cały rok. Lot trwa 2 godziny. W miejscowości Bogorodskoje wczasowicze przesiadają się do autobusu należącego do sanatorium.

Usługa ta świadczona jest wyłącznie w dniu przyjazdu i konieczne jest wcześniejsze poinformowanie personelu obiektu o planowanym przyjeździe.

Z Chabarowska, Komsomolska nad Amurem, wiosek Troitskoye i De-Kastri można dojechać do sanatorium samochodem autostradą A-376, ale miejscami utwardzona droga zamienia się w gruntową. W zimie jezdnia czasami się rozjeżdża.

Regularne autobusy odjeżdżają z Chabarowska do sanatorium zgodnie z rozkładem jazdy, po drodze trzeba spędzić ponad 15 godzin. Bilety można kupić na dworcu autobusowym w Chabarowsku.

Latem ustanowiono komunikację rzeczną między Nikołajewskiem nad Amurem, Komsomolskiem nad Amurem i wioską Susanino: statki motorowe o pojemności 110 osób dostarczają pasażerów. Żegluga rzeczna rozpoczyna się w maju i kończy we wrześniu. Z przystani we wsi Susanino specjalny autobus zabiera wczasowiczów do sanatorium.

Regularne autobusy odjeżdżają codziennie z Nikołajewska nad Amurem do sanatorium. Podróż z Nikołajewska do miejsca odpoczynku taksówką kosztuje 1000 rubli.

Usługi medyczne

Sanatorium zapewnia leczenie następujących rodzajów chorób:

  • układ mięśniowo-szkieletowy;
  • metabolizm;
  • przewód pokarmowy;
  • skóra;
  • ginekologia.

Wskazaniami do leczenia sanatoryjnego są zapalenia wielostawowe o etiologii reumatycznej i niereumatycznej, żylaki i choroby układu mięśniowo-szkieletowego. Sanatorium Annenskiye Vody przyjmuje również pacjentów z chorobami układu nerwowego, przewlekłymi chorobami górnych dróg oddechowych i żeńskich narządów płciowych.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

Zasoby medyczne sanatorium pozwalają na leczenie chorób skóry (neurodermit, egzema, łuszczyca).

Leczeniem objęci są dorośli i dzieci w wieku od 5 lat. Recepcja jest prowadzona przez terapeutę, neurologa, fizjoterapeutę, a także prywatne laboratorium.

Bezpłatne vouchery na poprawę zdrowia w sanatorium Annenskiye Vody są wydawane w poliklinikach na terytorium Chabarowska. Cena vouchera obejmuje zakwaterowanie, wyżywienie i zestaw zabiegów medycznych. Dla dorosłych vouchery do uzdrowiska wydawane są przez cały rok, zgodnie z programem "Matka i dziecko" - latem, od czerwca do końca sierpnia.

Podczas rehabilitacji i rehabilitacji w sanatorium stosuje się metody oparte na skutecznym oddziaływaniu zasobów naturalnych:

  • balneo i klimatoterapia;
  • leczenie błotem;
  • woda mineralna;
  • fizykoterapia;
  • Fizykoterapia;
  • ziołolecznictwo;
  • masaże.

Efekt terapeutyczny i odnowy biologicznej zapewnia klimatoterapia: sanatorium otoczone jest gęstą tajgą, a powietrze nasycone jest oparami drzew iglastych. Drobnoziarniste osady denne i solanka jeziora Gavan, które znajduje się 4 km od sanatorium, są aktywnie wykorzystywane w procedurach medycznych.

Sanatorium Annenskiye Vody znajduje się obok źródła termalnego Annenskoye, z którego wydobywana jest woda siarczanowo-węglanowa z zanieczyszczeniami fluoru i krzemu. Zasolenie wody wynosi 0,3 g/l. Przez cały rok temperatura wody w źródle wynosi +36-54 °C. Termalne wody sodowe są wykorzystywane do pryszniców, nawadniania i kąpieli.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

W 2-piętrowym budynku mieszczą się gabinety fizjoterapii. Uzdrowisko oferuje sesje elektroterapii, laseroterapii, terapii ultradźwiękowej i magnetycznej. W przypadku wielu chorób zalecane są zabiegi masażu, w tym masaż wibracyjny i rozciąganie dozowane. W programach aromaterapii wykorzystywane są naturalne olejki eteryczne.

Standardowy cykl leczenia trwa 16 dni.

W zależności od rodzaju choroby pakiet leczenia obejmuje następujące procedury:

  • Przyjmowanie wody mineralnej 3 razy dziennie;
  • kąpiele mineralne;
  • kąpiel z elektroforezą;
  • uzdrawianie dusz;
  • Prysznic Charcota;
  • hydromasaż;
  • masaż ręczny;
  • fizykoterapia;
  • fizykoterapia;
  • irygacja w przypadku chorób ginekologicznych.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

Przebieg leczenia można uzupełnić płatnymi procedurami. Chętni mogą zapłacić za hydrokolonoterapię, irygację jelit, dodatkowe sesje hydromasażu i masażu wibracyjnego. Zabiegi z wykorzystaniem urządzeń Bioptron i Alma urozmaicają kurs odnowy biologicznej.

Koszt zabiegów borowinowych wynosi 150-450 rubli, fizjoterapia sprzętowa 60-230 rubli, masaże 140-455 rubli. Zabiegi wykonywane są w dni powszednie od 8 do 17 godzin, w budynku łazienek wczasowicze obsługiwani są od 8 do 15 godzin we wszystkie dni oprócz niedziel.

W ramach dodatkowych usług medycznych można skorzystać z krytego basenu, który znajduje się w budynku centrum hydroterapii. 15-minutowa sesja kosztuje 150 rubli. Basen jest otwarty przez wszystkie dni od 17 do 20 godzin, w niedziele od 10 do 14 godzin.

Pokoje

Sanatorium Annenskiye Vody składa się z 2- i 3-piętrowych budynków wieloosobowych bez wind, w których znajduje się 80 pokoi:

  • Dla osób o ograniczonej sprawności fizycznej przygotowano 9 pokoi;
  • 4 pokoje mogą pomieścić 3 osoby;
  • 19 pokoi dla 4 osób;
  • 48 pokoi oferuje zakwaterowanie w pokojach 2-osobowych.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

W pokojach znajdują się niezbędne do wypoczynku meble: łóżko, szafka nocna, szafa, stół i krzesła, w niektórych pokojach lodówka i telewizor. Zasłony zasłaniają okna przed światłem, z oświetlenia jest tylko lampa sufitowa. Nie ma balkonów. Pościel i ręczniki zmieniane są raz w tygodniu.

We wszystkich budynkach sypialnych 4 pokoje tworzą sekcję z 1 pomieszczeniem sanitarnym. Znajdują się w nim 2 toalety, 2 umywalki, stale dostarczana jest ciepła woda. Wczasowicze mogą umyć się w specjalnie wyposażonym pomieszczeniu gospodarczym lub w łazience. We wspólnych salach na piętrach znajdują się telewizory i fotele wypoczynkowe.

W sanatorium można opłacić zakwaterowanie w pokojach typu superior z lodówką i telewizorem.

Cena za dzienny pobyt podana jest w tabeli:

Kategoria pokoju Umieszczenie
2 budynek 4 budynek Parter 4 budynków
Pokój hotelowy 650 rubli. 3575 rubli .
Pokój typu superior 1100 rubli. 1000 rubli.

Niektóre budynki znajdują się na wzgórzu, więc prowadzą do nich wielostopniowe schody, na których znajdują się zadaszenia i ławki do rekreacji.

Zasady i procedury dotyczące zakwaterowania

Administracja instytucji sanatoryjno-uzdrowiskowej ustala roczny harmonogram przyjazdów. Każda zmiana trwa 16 dni. Pierwszy wyścig rozpoczyna się 9 stycznia i kończy 25 stycznia. Ostatnia zmiana rozpoczyna się 14 grudnia i trwa do 30 grudnia. Urlopowicze przyjmowani są wyłącznie w dniach przyjazdu.

Sanatorium jest przeznaczone dla rodziców z dziećmi w wieku od 5 do 18 lat, podczas gdy rodzice mogą zorganizować swój pobyt jako osoby towarzyszące i nie uczestniczyć w procedurach medycznych.

Zabrania się przebywania w sanatorium ze zwierzętami.

Koncepcja odżywiania

Sanatorium "Annenskiye Vody" zapewnia wczasowiczom 3 posiłki dziennie. Śniadanie serwowane jest od 8:30 do 9:00, lunch od 12:30 do 13:00. Kolacja jest podawana od 18:00 do 18:30 . Dla dzieci przygotowano 2 dodatkowe posiłki - drugie śniadanie o godzinie 10:30 i podwieczorek o godzinie 15:30, podczas którego oferowane są soki, twarożek, mleko, jogurty.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

Jadalnia mieści się w oddzielnym 1-piętrowym budynku. Urlopowicze zauważają, że wszystkie dania są świeże, pożywne, choć proste. Menu przeznaczone jest na tydzień.

Inna infrastruktura

W budynkach mieszkalnych uzdrowiska znajdują się pralnie, w których zainstalowana jest pralka i wirówka, jest suszarka i sprzęt do prasowania. Bezpłatne Wi-Fi jest dostępny na terenie sanatorium.

Infrastruktura sanatorium Annenskiye Vody obejmuje:

  • parking;
  • biblioteka;
  • poczta;
  • terminal płatniczy;
  • Salon fryzjerski;
  • apteka.

Na terenie obiektu znajdują się 2 sklepy, które oferują produkty, artykuły pierwszej potrzeby, chemia gospodarcza. W sanatorium znajduje się mała kawiarnia, której menu składa się z napojów, deserów, przekąsek.

Rozrywka i rekreacja

Sanatorium Annenskiye Vody otoczone jest niskimi górami nad brzegiem rzeki Amur i oddalone od niej o 4,5 km. Zbocza okolicznych wzgórz pokryte są tajgą, która wokół uzdrowiska zamienia się w parkowe tereny. Rosnące w parku modrzewie, jodły i świerki wypełniają powietrze fitoncydami. W parku sadzone są również brzozy, wierzby, topole, tworzone są klomby kwiatowe.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

W okolicy znajdują się tarasowe szlaki, ale urlopowicze proszeni są o ostrożność: latem węże nie są rzadkością, czasami niedźwiedzie wędrują do lasu. Urlopowiczom zaleca się zaopatrzenie się w repelenty, które odstraszają kleszcze i krwiopijcze muszki.

Dla dorosłych

W parku otaczającym sanatorium znajduje się boisko sportowe, na którym można grać w siatkówkę, badmintona i koszykówkę. W parku znajduje się również plac do ćwiczeń na świeżym powietrzu.

W zimnych porach roku zajęcia sportowe odbywają się w krytej siłowni. Ci, którzy chcą zagrać w bilard, koszt gry wynosi 120 rubli / 1 godzinę. Można zagrać w tenisa stołowego (50 rubli / 1 godzina). W weekendy goście sanatorium mogą łowić ryby.

W sanatorium znajduje się sauna. Każdy może pływać w odkrytym basenie wypełnionym wodą mineralną po obiedzie, koszt usługi wynosi 150 rubli. Basen obsługuje gości od 17 do 20 godzin, w niedzielę od 10 do 14 godzin.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

Sanatorium dysponuje klubem, który mieści się w oddzielnym jednopiętrowym budynku. W klubie odbywają się pokazy filmowe i dyskoteki w weekendy. Koszt usług rozrywkowych wynosi 50-150 rubli. Występy amatorskie odbywają się na uroczystych imprezach, w których mogą wziąć udział wczasowicze. Klub jest otwarty od 18 do 22.30 we wszystkie dni z wyjątkiem poniedziałków.

Dla dzieci

Na terenie obiektu znajduje się plac zabaw z domkami, zjeżdżalniami i piaskownicą. Aktywne dzieci mogą wziąć udział w amatorskich koncertach.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

Od czerwca do końca lata w uzdrowisku na terytorium Chabarowska organizowane są biegi dla dzieci. Istnieje również program społeczny dla kobiet z dziećmi w wieku 5-18 lat.

Atrakcje i wycieczki

Wycieczki nie są organizowane w sanatorium Annenskiye Vody. Chętni mogą samodzielnie udać się do Nikołajewska nad Amurem, założonego w 1850 r. przez kapitana G. Newelskiego podczas wyprawy nad Amur.

W historycznej dzielnicy Nikołajewska zachowały się budynki z lat 1904-1914: szpital miejski zajmuje budynek dawnej szkoły zawodowej, a internat jest prawdziwą szkołą. Miejskie kino secesyjne zostało zbudowane w 1915 r., a obecnie w budynku, który przetrwał pożar w 1920 r., znajduje się Muzeum Historii Lokalnej.

W Nikołajewsku nad Amurem zainstalowano ponad 20 pomników i obelisków. W 1915 r. pojawił się pomnik G. Newelskiego, założyciela miasta.

Санаторий Анненские воды, Хабаровский край. Лечение, отзывы

Pomniki załogi W. Czkałowa przypominają o przeszłości, na cześć Bohaterów Związku Radzieckiego A. Aleksandrowa, N. Gołubkowa, G. Popowa, tablice pamiątkowe poświęcone uczestnikom wyprawy amurskiej 1850-1855 zdobią ulice miasta. 5 km od Nikołajewska zachowały się pozostałości twierdzy Chnyrrakh, zbudowanej na wzgórzach pod koniec XIX wieku.

Koszt i rezerwacja voucherów

Mieszkańcy terytorium Chabarowska otrzymują bezpłatne vouchery na okres 16 dni do ośrodka sanatoryjno-uzdrowiskowego położonego w miejscowości Annenskiye Vody.

Pakiet socjalny obejmuje zakwaterowanie w pokoju 2-4-osobowym, 3 posiłki dziennie oraz zestaw środków medycznych:

  • Przyjmowanie wody mineralnej 3 razy dziennie;
  • zajęcia z fizykoterapii każdego dnia;
  • co drugi dzień, kąpiele w wodzie mineralnej, masaże ręczne i zabiegi fizjoterapeutyczne;
  • po dniu kąpieli z elektroforezą;
  • po 2 dniach prysznice lecznicze i masaż podwodny.

Podczas odprawy przeprowadzane są 1-2 testy laboratoryjne. Na życzenie wczasowiczów można dodatkowo zapłacić i otrzymać dodatkowe procedury medyczne. Za dojazd do sanatorium płacą sami wczasowicze.

Wnioski o bezpłatne bony są składane do szpitali rejonowych lub MFC. Lekarz prowadzący, terapeuta lub kierownik oddziału określa, w jakim okresie konieczne jest wysłanie pacjenta do sanatorium. Skierowanie odbywa się wyłącznie zgodnie z diagnozą, która musi odpowiadać profilowi medycznemu uzdrowiska.

Aby otrzymać zezwolenie, wymagane jest wykonanie badań klinicznych i laboratoryjnych w ciągu 1 miesiąca:

  • ogólna analiza moczu;
  • ogólne badanie krwi;
  • badanie krwi na obecność RW;
  • fluorografia;
  • EKG;
  • badanie ginekologiczne.

Dodatkowo konieczne jest badanie przez neurologa, dermatologa i otolaryngologa, jeśli w diagnozie znajduje się kilka chorób. Taki zestaw dokumentów jest niezbędny zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Vouchery do sanatorium i ośrodka Annenskiye Vody nie są dostępne w sprzedaży. Na miejscu można zapłacić za pokój o podwyższonym standardzie, w tym celu należy wcześniej skontaktować się z administracją i zarezerwować pokój typu superior. Płatność dokonywana jest na miejscu.

Sanatorium akceptuje płatności kartą. W przypadku płatności w sklepach może być wymagana gotówka, którą zaleca się wypłacić w terminalu.

Kontakty

Sanatorium znajduje się w miejscowości Anninsky Mineralnye Vody, rejon Ulchsky, terytorium Chabarowska. Uzdrowisko znajduje się przy ulicy Tsentralnaya, 2. Współrzędne 52°46'59" s. w., 140°09'57" v. d.

Numer telefonu do administracji to 8 (42151) 58-325, połączenia przyjmowane są w dni powszednie w godzinach 8-17. Sanatorium posiada oficjalną stronę internetową oraz adres e-mail.

Jednym z najstarszych kurortów na Dalekim Wschodzie jest sanatorium Annenskiye Vody. Dzięki bezpłatnym voucherom dorośli i dzieci z terytorium Chabarowska przechodzą rehabilitację i rehabilitację w finansowanej przez państwo instytucji sanatoryjno-uzdrowiskowej.

Wczasowicze zwracają uwagę na korzystny wpływ klimatu i wód mineralnych, które są wykorzystywane w uzdrowisku w zabiegach medycznych.

Wideo o sanatorium

Przegląd wakacji w sanatorium Annenskiye Vody na terytorium Chabarowska:

Источник

Dodaj komentarz

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę naszej witryny. Klikając "Akceptuję", wyrażasz zgodę na korzystanie przez nas z plików cookie.

Akceptuj
pl_PLPolish